Guld Claus Bjerring Forside

1 1991 viste jeg på en seperatudstilling i Galerie Metal i København en række guldarbejder, med guld i forskellige farver dannedes ornamenter. Tidligere har jeg arbejdet meget med den fysiske form, så med disse arbejder kom jeg et stykke videre, og fik med ornamentet den glatte metaloverflade til at fremstå tredimintionetl.

  Armring 1991 Armring 1991
Min største opgave med historiske rødder er Dronning Margrethe og Prins Henriks guldmundtøj.
Guldmundtøj er personligt spisebestik udført i guld, og i Danmark er bevaret 12 kongelige sæt. At få en opgave med så mange historiske referencer giver anledning til en mængde overvejelser, og jeg startede med studier af spisebestikkets historie og funktion samt flittige besøg på Rosenborg, hvor de ældste sæt opbevares. Det blev en stilhistorisk oplevelse. Det ældste sæt er fra 1700 tallet, og alle de bevarede sæt afspejler i deres stil den tid, de er skabt i.
Mit materialevalg blev tre forskellige farver 18 karat guld, og jeg valgte de personlige initialer M og H, som bærende elementer. Gennem arbejdet med bogstaverne fandt jeg frem til to ornamenter, trekant og keglestup, der sammen med cirkelslaget generer et mønster på samme måde som i en solsikkeblomst. Det ses tydeligst på krydderiæskernes låg, men går igen på alle dele. For at opnå et feminint udtryk brugte jeg rosa guld til Dronningens bestik, mens det maskuline blev fremhævet af hvidguld i Prinsens guldmundtøj.
Krydderiæske 1992 Dronningens Guldmundtøj 1992 Prinsens Guldmundtøj 1992
Teknikken med at sætte guld med forskellige farver sammen, har jeg arbejdet meget med gennem årene. Det er blevet til mange smykker, og jeg er meget fasineret af at det er muligt at legere guld med andre metaller og dermed opnå forskellige farver. Alle mine arbejder er udført i 18krt. guld det vil sige at 3/4 dele er guld og resten kan være kobber, sølv eller paladium tilsat i forskellige forhold.
Armring til operaelsker.
Med hvidguld indlejrede jeg nodelinier i guldt guld. Og på nodelinierne skrev jeg med morsetegn en stump tekst fra en opera.
  Armring ril operaelsker 1999 Øresmykker 1992
Teknikken med inlægning af metal indbyder til stramme geometriske former.Mmen guld er et metal der på grund af sin smidighed indbyder til organiske form, og som årene er gået har min formverden udviklet sig mod blødere former. det ses i bestikket fra 1999. De organiske former er også udtrykt i perlelåsen og øresmykker udført i hvidguld og gult guld.
  Pasta bestik 1999 Perlelås og øresmykker 2005

Armring 1999. udført til udstillingen "på vej mod år 2000" En temaudstilling hvor jeg lavede smykker der alle havde sin inspiration fra vejen.
Armbåndet udført af gennemskårne kugler er fra 1991, her er det bevægelsen mellem de enkelte led der er interesant samt den stramme geometriske form

  Markvejen 1999 Kugler 1991
Champange 2003 Broche 1998 Øresmykker 1998
To bægre
Det ene er udført i tynd guldplade og en spiral skrueformt linie er smedet frem
Det andet bæger er udført til en Amerikansk rabiner og der er indlagt mange religiøse symboler.
Bægrene viser hver på deres måde nogle de mange teknikker jeg anvender i mit arbejde med guldet.
  Bæger spiral 2004 Kidush bæger 2004
Manchetknapper 1989 Halssmykke 2005 Øresmykker 2005
Årringe 2001 Medalion 2001 Vielsesringe 1990 - 2007